Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Διαπίστωσα ότι ο δρόμος του σαμουράι είναι ο θάνατος

«Το σημερινό κλίμα συμβιβασμού, 
όπου κάποιος δεν μπορεί ούτε να ζήσει 
ωραία ούτε να πεθάνει άσχημα.»


«Αν το όνομα σου δεν σημαίνει τίποτα για τον κόσμο, είτε ζήσεις είτε πεθάνεις, είναι προτιμότερο να ζήσεις.»

Αυτός ο τρόπος σκέψης υπήρχε τον και τον καιρό του Χαγκακούρε. Μπροστά σ’ένα δίλημμα ζωής και θανάτου το ανθρώπινο ένστικτο για επιβίωση, μας σπρώχνει φυσιολογικά να διαλέξουμε τη ζωή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να ζει ωραία και να έχει έναν φυσικό θάνατο, οι ισχυροί δεσμοί με τη ζωή φθείρουν αυτή την ομορφιά. Είναι δύσκολο να ζήσει και να πεθάνει κανείς φυσιολογικά, το ίδιο δύσκολο όμως είναι και το να ζήσει και να πεθάνει με άσχημο τρόπο. Αυτή είναι η μοίρα της ανθρωπότητας.

Το σημερινό κλίμα συμβιβασμού πηγάζει από το  γεγονός ότι αυτοί που προσπαθούν να ζήσουν και να πεθάνουν καλά διαλέγουν στην πραγματικότητα έναν άσχημο θάνατο, ενώ από την άλλη, εκείνοι που επιθυμούν να ζήσουν και να πεθάνουν άσχημα, διαλέγουν έναν ωραίο τρόπο ζωής. Το Χαγκακούρε προτείνει μια γοητευτική στάση απέναντι στο δίλημμα ζωής και θανάτου. Εδώ φτάνουμε πάλι στην πιο γνωστή φράση του.

Διαπίστωσα ότι ο δρόμος του σαμουράι είναι ο θάνατος,

Και παρακάτω

Ένα δίλημμα μεταξύ ζωής και θανάτου λύσε το απλά, διαλέγοντας αμέσως το θάνατο. Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σ’ αυτό. Δυνάμωσε μόνο τον εαυτό σου και προχώρησε.

Γιουκιο Μισιμα

Η Ηθική των Σαμουράι στη Σύγχρονη Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου