Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η φύση, η λογική και η συνήθεια.

Briton Rivière  , Compulsory education

Εκείνο που λέμε για τις Τέχνες και τις Επιστήμες πρέπει να το λέμε και για την Αρετή. Έτσι, για να ζήσει κανείς μια καθ΄ όλα ενάρετη ζωή, πρέπει να συντρέξουν τρία τινά :η φύση, η λογική, η συνήθεια. Όταν λέω λογική εννοώ τη μάθηση, και συνήθεια την άσκηση.

Για να φτάσει κανείς στην αρετή είναι απαραίτητο να υιοθετεί τις αρχές της φύσης · για να προκόψει χρειάζεται μάθηση και εντατική μελέτη που να φτάνει στο βάθος των πραγμάτων. Αν κανείς υστερήσει σε κάποιο απ’αυτά τα στοιχεία, τότε η αρετή μένει ανάπηρη.

Η φύση χωρίς τη μάθηση είναι λειψή, η μάθηση χωρίς τη φύση είναι ελλιπῆς και η άσκηση του σώματος δίχως αυτά τα δύο είναι ένα τίποτε.

Όπως συμβαίνει στην γεωργία, όπου πρέπει πρώτα το χώμα να είναι εύφορο, ύστερα να ξέρει ο γεωργός καλά τη δουλειά του και τέλος οι σπόροι να είναι καλοί, έτσι και η φύση μοιάζει με τη γη, ο παιδαγωγός μοιάζει με τον γεωργό και οι συμβουλές και τα διδάγματα μοιάζουν με τον σπόρο.


Όλα τούτα τα χαρακτηριστικά, μπορώ να ισχυριστώ ότι τα συγκέντρωναν οι ψυχές του Σωκράτη και του Πλάτων, αλλά και όλων εκείνων που απέκτησαν αιώνια δόξα. Είναι αληθινή ευδαιμονία και Θεϊκή εύνοια να μας χαρίζει κάποιος απ’ τους θεούς όλα τούτα.

Πλούταρχος (50-125 μΧ)
Περί  παίδων αγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου