Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Να του διδάξεις τα καλά έργα

 
 Gustave Clarence Rodolphe Boulanger  , Pleasant Hours in the House of Lucullus, 1877


Όπως είπα, λοιπόν, πρέπει οι μητέρες να προσπαθούν να ανατρέφουν οι ίδιες τα παιδιά τους. Αν τυχαίνει να έχουν κάποια σωματική αδυναμία (γιατί μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο) ή σπεύδουν να κάνουν κι άλλα παιδιά , τότε οφείλουν να δοκιμάσουν τροφούς ή τις παραμάνες που πρέπει να είναι σπουδαίες κι όχι στην τύχη διαλεγμένες.

Πρώτα, πρώτα, πρέπει να έχουν ήθος ελληνικό. Γιατί. Όπως τα μέλη του σώματος ενός παιδιού είναι αναγκαίο να διαπλαστούν από τη γέννησή του ώστε να γίνουν ίσια και να μη στραβώσουν, έτσι πρέπει εξαρχής να διδάσκονται στα παιδιά τα σωστά ήθη.

Η νιότη είναι ρευστή κι εύπλαστη και στις τρυφερές ψυχές εντυπώνονται πιο εύκολα τα όσα τους μαθαίνουμε. Αντίθετα, το σκληρό δύσκολα μαλακώνει. Όπως οι σφραγίδες αφήνουν το αποτύπωμα τους στο μαλακό κερί, έτσι και η μάθηση αποτυπώνεται στην παιδική ψυχή.  Και θαρρώ, πολύ σωστά ο δαιμόνιος Πλάτων συμβουλεύει τις τροφούς να μη λένε στα παιδιά όποια παραμύθια λάχει, γεμίζοντας εξαρχής τις ψυχές τους με ανοησίες και σκουπίδια. Κι ο ποιητής Φωκυλίδης πολύ σωστά παρατηρεί:

«Πρέπει το παιδί, όσο είναι ακόμα παιδί
Να του διδάξεις τα καλά έργα»

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός ότι και τα παιδιά που πρόκειται να υπηρετήσουν και να συντροφέψουν τα γαλουχούμενα τέκνα μας , πρέπει να προσέξουμε να έχουν πρώτα άριστη συμπεριφορά και να μιλούν σωστά και καθαρά Ελληνικά. Γιατί η συναναστροφή τους με ξενόγλωσσα και κακότροπα παιδιά μπορεί να τους μάθει άσχημες συνήθειες. Το λέει  πολύ σωστά κι η παλιά παροιμία :

«Με κουτσό αν συγκατοικήσεις,
θε να μάθεις να κουτσαίνεις»

  
Πλούταρχος (50-125 μΧ)
Περί  παίδων αγωγής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου