Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Παντρεμένα ζευγάρια

Sofonisba Anguissola , Bildnis eines Paares (Προσωπογραφία Ζευγαριού),  1570

Όμως για τα παντρεμένα ζευγάρια, οι σεξουαλικές σχέσεις είναι ένα στήριγμα στοργής, μια κοινή συμμετοχή σ’ ένα μεγάλο μυστήριο. Η ευχαρίστηση μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά η τιμή, η χαρά κι η αμοιβαία αγάπη κι εμπιστοσύνη που αυξάνεται μέρα με την μέρα δείχνουν πως είχαν δίκιο στους Δελφούς να ονομάσουν την Αφροδίτη «αρμονία», κι είχε δίκιο κι ο Όμηρος να χρησιμοποιεί τη λέξη «φιλότητα» γι΄ αυτήν τη συμβίωση.

Δείχνουν επίσης πως ο Σόλων ήταν ένας πολύ έμπειρος νομοθέτης σε θέματα γάμου, αφού είχε ορίσει πως ένας άντρας πρέπει να συνευρίσκεται με τη γυναίκα του το λιγότερο τρεις φορές τον μήνα – όχι για ευχαρίστηση βέβαια, αλλά επειδή ήθελε ο γάμος, οτιδήποτε δυσκολίες κι αν συναντούσε από καιρό σε καιρό, ν’ ανανεώνεται μ’ αυτήν την έκφραση τρυφερότητας, όπως οι πόλεις ανανεώνουν ανά καιρό τις συνθήκες ειρήνης αναμεταξύ τους.

Στον γάμο, είναι πιο σημαντικό ν’ αγαπάς παρά να σε αγαπούν. Αυτό μας βοηθάει ν’ απαλλαγούμε από πολλά λάθη – ή μάλλον απ’ όλα τα λάθη που βλάπτουν και καταστρέφουν τον γάμο.

Πλούταρχος (50-125 μΧ)

Ερωτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου