Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ιστορία της Γυναίκας του Σαβίνου

Jacques-Louis David , The Intervention of the Sabine Women, 1799

Θα ήθελα να διηγηθώ ένα τέτοιο επεισόδιο, που σημειώθηκε στη δική μας εποχή, όταν ήταν Καίσαρ ο Βεσπασιανός.

Ο Κιβίλιος, που υποκίνησε την εξέγερση στη Γαλατία, είχε πολλούς συνεργάτες. Ένας απ΄ αυτούς ήταν ο νεαρός ευγενής Σαβίνος, που διακρινόταν ανάμεσα στους Γαλάτες για τα πλούτη του και τη δόξα του. Η μεγάλη του απόπειρα απέτυχε, και περίμεναν την τιμωρία. Μερικοί αυτοκτόνησαν, κι άλλοι αιχμαλωτίστηκαν ενώ προσπαθούσαν ν΄αποδρἀσουν.

Ο Σαβίνος είχε όλες τις δυνατότητες να εξαφανιστεί σε κάποια βαρβαρική χώρα. Όμως, ήταν νυμφευμένος με μια θαυμάσια γυναίκα, που οι Γαλάτες την έλεγαν Εμπονή, ενώ οι Έλληνες θα την ονόμαζαν Ηρωίδα. Ο Σαβίνος δεν μπορούσε ούτε να την αφήσει ούτε να την πάρει μαζί του. Είχε στο χωράφι του μια υπόγεια αποθήκη όπου έκρυβε τα χρήματα του, και που την ήξεραν μόνο δύο απελεύθεροι δούλοι του. Έδιωξε τους άλλους υπηρέτες του, με το πρόσχημα ότι θα έπινε τάχα δηλητήριο, αλλά πήρε μαζί του τους δυο πιστούς του απελεύθερους και κατέβηκαν όλοι στο υπόγειο. Έστειλε επίσης τον απελεύθερο του Μαρτιάλιο στη γυναίκα του, για να της πει πως ο άντρας της είχε πεθάνει με δηλητήριο, και πως το σπίτι του και το σώμα του είχαν παραδοθεί στις φλόγες κι είχαν γίνει στάχτη.  

Σκοπός του ήταν να χρησιμοποιήσει το γνήσιο πένθος της γυναίκας του ως απόδειξη του υποτιθέμενου θανάτου του. Έτσι κι έγινε. Η γυναίκα του σωριάστηκε χάμω με κλάματα και θρήνους, και πέρασε τρεις μέρες και τρεις νύχτες  χωρίς φαγητό. Ο Σαβίνος, όταν το έμαθε αυτό, φοβήθηκε μήπως αυτοκτονήσει απ΄τη θλίψη. Διέταξε λοιπόν τον Μαρτιάλιο να την πληροφορήσει μυστικά πως ο άντρας της  ήταν ζωντανός και κρυβόταν, αλλά και ταυτόχρονα να της ζητήσει να συνεχίσει τον θρήνο της όσο το δυνατόν πιο πειστικά. Εκείνη έπαιξε τον τραγικό ρόλο της πενθούσας συζύγου σαν μεγάλη ηθοποιός.  Αλλά η επιθυμία της να δει τον άντρα της την έκανε να πάει να τον επισκεφθεί την νύχτα, και να γυρίσει έπειτα στο σπίτι της. Κανένας άλλος δεν ήξερε ότι ζούσε με τον άντρα της, σχεδόν σαν να τον επισκεπτόταν στον Ἀδη, και οι μυστικές συναντήσεις τους βάσταξαν πάνω από εφτά μήνες.

Στο διάστημα αυτό , μεταμφίεσε τον Σαβίνο φέρνοντάς του άλλα ρούχα, τον κούρεψε πολύ βαθιά, του φόρεσε μαντήλι στο κεφάλι, και τον πήγε εντελώς αγνώριστο, στη Ρώμη. Της είχαν δώσει κάποιες ελπίδες αμνήστευσης. Όμως δεν κατόρθωσε να το πετύχει και ξαναγύρισε στο σπίτι της, περνώντας πάλι τον περισσότερο καιρό της μαζί με τον άνδρα της στο υπόγειο, και πηγαίνοντας πότε-πὀτε στην πόλη για να την βλέπουν οι φίλες της και οι γυναίκες συγγενείς της.

Το πιο απίστευτο ήταν πως οι γυναίκες με τις οποίες πήγαινε στα λουτρά δεν έμαθαν ποτέ ότι ήταν έγκυος. Το φάρμακο που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να βάφουν τα μαλλιά τους ξανθά ή κοκκινωπά περιέχει ένα λίπασμα που αυξάνει τη σάρκα ή την χαλαρώνει, και βάζοντας το σε μεγάλες ποσότητες σ’ όλο το σώμα της κατάφερε να κρύψει το βαθμιαίο φούσκωμα της κοιλιάς της. Υπόμεινε τις ωδίνες του τοκετού χωρίς τη βοήθεια κανενός, όπως η λιονταρίνα μες στη φωλιά της και κατέβαινε στον άνδρα της. Εκεί ανάθρεψε τα δίδυμα αγόρια που γέννησε.  Ο ένας απ΄ αυτούς τους γιους σκοτώθηκε πολεμώντας στην Αίγυπτο, και ο άλλος που λεγόταν Σαβίνος ήταν μαζί μας στους Δελφούς πριν από λίγο. Τελικά ο Καίσαρ διέταξε να την εκτελέσουν, αλλά πλήρωσε για το θάνατο της, αφού ολόκληρη η οικογένεια του ξεκληρίστηκε σε μικρό διάστημα.

Καμιά πράξη της εξουσίας του δεν ήταν πιο απεχθής και πιο ικανή να κάνει θεούς και δαίμονες να αποστρέψουν το βλέμμα τους απ΄ αυτόν. Τα τολμηρά της λόγια μείωσαν τον οίκτο που ένοιωσαν οι θεατές για κείνη, και θύμωσαν τον Βεσπασιανό.

Όταν δεν είχε πια καμιά ελπίδα να σωθεί, τον κάλεσε ν ‘ αλλάξει  τη θέση του με την δική της, επειδή, όπως είπε, «είχε χαρεί τη ζωή της περισσότερο στο σκοτάδι του υπογείου απ΄ ότι αυτός χάρηκε τη ζωή του στον θρόνο»
  


 Πλούταρχος (50-125 μΧ)
Ερωτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου